Tämä elämä -pelikortit

1. Alias

Aika: 15 minuuttia
Ryhmäkoko: 5 – 25
Välineet: Tämä elämä -vahvuuskortit, Tämä elämä -ammattikortit tai Tämä elämä -harrastuskortit

Pelataan 2 – 4 hengen ryhmissä niin, että jokainen selittää vuorollaan parilleen/pienryhmässä yhden vahvuuden/ammatin/harrastuksen ja muut arvaavat. Pelataan joko tietty määrä kortteja tai koko pakka.

Vaihtoehto 1:
Jokainen pari/pienryhmä selittää vuorollaan muille oppilaille ja vastausvuoron saa kättä nostamalla. Vaihtoehto on myös pyytää kirjoittamaan vastaus paperille ja jokainen näyttää vastauksensa vuorollaan ja ne saavat pisteen, jotka ovat arvanneet oikein. Taululle tai seinälle voidaan tehdä taulukko, jonne merkitään aina pisteet sen mukaan, mikä pari/pienryhmä arvaa oikein. 

Vaihtoehto 2:
opettaja selittää ja parit/pienryhmät yrittävät arvata ja vastausvuoron saa kättä nostamalla.

2. Ammattikortit

Aika: 15 – 30  minuuttia (kukin harjoitus erikseen)
Ryhmäkoko: 10 – 30
Välineet: Tämä elämä -ammattipelikortit

A) Tulevaisuuden ammatit
Ota yksi kortti pakasta. Mieti, miten tämä ammatti tulee muuttumaan seuraavan 30 vuoden aikana tai häviääkö se kokonaan? Voidaanko se korvata, mitä se vaatii? Mitä tämän työn tekijät voisivat sen sijaan tehdä?

B) Menneisyyden ammatit
Ota yksi kortti pakasta. Mieti, miten tämä ammatti on muuttunut 1900-luvun alusta. Oliko tätä ammattia 100 vuotta sitten olemassa? Tunnetko ketään, joka on tehnyt tätä työtä tai sen edeltäjää aiemmin?

C) Cocktail-kutsut
Ota yksi kortti pakasta. Älä näytä sitä muille. Mieti, millaisia yksittäisiä työtehtäviä tämä henkilö tekee päivän aikana esim. soittaako puheluita, kirjoittaako tietokoneella, käsitteleekö elintarvikkeita, pukeeko erityisiä suojavarusteita tms.

Lähtekää kulkemaan tilassa oman ammattiroolinne mukaisesti. Esittele itsesi muille juhlille tulleille keksityllä nimellä ja jutustele niitä näitä kyselen toisten töistä ja kertoen omastasi. Älä mainitse ammattia suoraan. Toisen tehtävä on arvata kuka olet.

D) Kuka olen? -arvaus
Perinteinen harjoitus, jossa osallistujat laittavat otsaansa/ rintaan/taskuun tms. esille kortin, jota eivät itse saa nähdä. Kierrellään tilassa kysymässä kyllä/ei -kysymyksiä esim. “Työskentelenkö ulkona?”
”Onko minulla erityiset työvaatteet?” tms.
Toiset vastaavat kyllä tai ei ja kysyjän on arvattava oma ammattinsa. Harjoituksen voi tehdä myös niin, että yksi osallistujista on ryhmän keskellä arvuuttelemassa omaa ammattiaan kysellen vuorotellen ryhmän jäseniltä. Kun arvaus osuu oikeaan, nousee seuraava ammattilainen estradille.

3. Ammatti-Alias -versioita

Aika: 15 minuuttia
Ryhmäkoko: 5 – 25
Välineet: Tämä elämä -ammattikortit

Nuoret jaetaan pienryhmiin/pareiksi ja he selittävät vuorollaan muille ryhmänsä jäsenille korttien ammatteja, kuten Alias-pelissä. Yksi parista/ryhmästä nostaa pakasta yhden kortin ja selittää sen ennalta sovitun mukaisesti parilleen/ryhmälleen. Erilaisia tapoja selittää ammatteja:
– Ammattia saa selittää niin, ettei käytä samoja sanoja kuin ammatissa on.
– Selitetään mistä vahvuuksista ammatissa on hyötyä.
– Selitetään, minkälaista koulutusta ammatti vaatii ja missä sitä varten voidaan opiskella.